Maten som bekjemper forkjølelsen

Når du er syk er det ikke alltid appetitten er som den skal. Det renner overalt, og smaksløkene fungerer ikke helt som normalt. Likevel er det viktig å få i seg næring, noe som selvfølgelig er årsaken til at veldig syke mennesker som regel får tilført næring intravenøst. Har man bare en forkjølelse, stiller det seg selvsagt litt annerledes. Da kan man spise selv, og det finnes faktisk mange retter som kan hjelpe deg med å komme på bedringens vei. Det finnes mange typer mat som kan hjelpe, og her skal vi prøve å gi deg en oversikt over hvilken mat som hjelper mest og smaker best.

Du har kanskje sett på film eller TV at amerikanerne sverger til kyllingsuppe når de blir forkjølet eller får influensa. Det er ikke tilfeldig, for denne retten har blitt anbefalt i hundrevis av år, selv før det fantes noe som het USA. Kyllingsuppe er nemlig et tradisjonell europeisk botemiddel mot forkjølelse. Det er slett ikke så rart, for en slik suppe gir deg både vitaminer, mineraler, protein og energi. Alt dette trenger kroppen din mer av enn vanlig når du er syk. Samtidig får du i deg væske og elektrolytter, som gjør at du unngår å bli dehydrert og svimmel.

Men det som er mest spesielt med forholdet mellom forkjølelse og kyllingsuppe, er at det faktisk finnes forskning som viser at dette er den matretten som er aller best egnet til å få løst opp der det er tett, trolig på grunn av den varme dampen fra suppa. Det finnes også en mer spesifikk grunn: kylling inneholder nemlig spesielle aminosyrer som både bryter opp der det er tett og i tillegg har mange andre legende effekter – virusbekjempende, anti-inflammasjon, og antioksidanter.

Dersom du synes det blir litt mye å spise en suppe med kylling, nudler og grønnsaker, kan du i stedet lage en enkel buljong som gjør mye av den samme nytten.

Sterkt krydret mat er et annet virkemiddel mot forkjølelse. Du har kanskje opplevd også når du er frisk at sterk mat kan få nesen til å renne, og det er nettopp denne effekten vi er ute etter når nesen er tett. Det er særlig bra med mat som inneholder chili, som inneholder capsaicin. Dette stoffet kan få nesen til å åpne seg, samtidig som den reduserer følsomhet og dermed lindrer smerte. Derfor brukes dette stoffet ofte også i nesespray. Du vil også hoste mindre etter å ha spist sterk mat. Vær imidlertid forsiktig med denne løsningen dersom du ikke er vant til sterk mat eller har problemer med magen. Likevel er det en god idé å ha ingefær eller hvitløk i maten.

Som legen Berit Nordstrand har påpekt, er det viktig å få i seg nok plantebasert kost, særlig grønnsaker og bær. Man kan også få hjelp av te med honning, eller selvfølgelig ta tran.

Leave a Reply