Tagliatelle – pastaens Lamborghini

Hva er Tagliatelle?

Bolognas store stolthet tagliatelle, hører til i pasta lunga-familien. Det er en lang, flat, båndlignende strimmel og den har en grov tekstur. Tagliatelle brukes i en rekke klassiske italienske retter som for eksempel pasta bolognese og pasta carbonara, men den er særlig kjent for å bli brukt i ragù alla bolognese. Tykkelsen og teksturen gjør at tagliatelle absorberer sauser og smaker på en ypperlig måte, og det er grunnen til at mange har den som sin store favoritt!

Den riktige uttalen av tagliatelle er med stum «g», altså «taliatelle». Tagliatelle har navnet sitt fra det italienske verbet «tagliare», som betyr «å klippe», noe som muligens viser til de ekstremt spesifikke dimensjonene til pastastrimmelene. Disse målene er så konkrete at Bolognas handelskammer til og med huser en gullreplika, som viser de riktige dimensjonene til et stykke tagliatelle: én millimeter gange seks millimeter.

Historien bak tagliatelle

Tagliatelle kommer fra regionene Emilia-Romagna og Marche i Italia, og har blitt elsket i støvellandet i flere generasjoner. Selv om tagliatellens opprinnelse er uklar, skal myten ha det til at pastaen ble oppfunnet i 1487, kvelden da Annibale II Bentivoglio skulle gifte seg med Lucrezia, hvor pastaen ble laget med utgangspunkt i brudens båndlignende hårlokker. Med det sagt, antyder skeptikere at historien om Lucarezia og hennes hårlokker bare er blitt oppdiktet av humoristen Augusto Majani på begynnelsen av 1900-tallet.

Hvordan tilberede tagliatelle

Å tilberede tagliatelle er en enkel og rask prosess. For å få den perfekt al dente anbefaler vi å koke fersk tagliatelle i sjenerøst saltet vann i ca 3-4 minutter, husk å smake en bit før du tar det ut av vannet.

Som et standardmål foreslår italienerne rundt 100 gram pasta per person, men det beste er kanskje å bedømme dette selv. Husk at pasta fresca (fersk pasta) ikke svulmer opp under kokeprosessen, på samme måte som pasta secca (tørket pasta)!

Leave a Reply