Vitaminer og mineraler

 

Vitamin A

Det er ikke uten grunn at Vitamin A, Vitamin B og Vitamin C kommer først i listen. Vitamin A, eller retinol som den heter på legespråket, er noe av det viktigste vi har i kroppen. Heldigvis lagrer kroppen Vitamin A i ganske store mengder, hovedsakelig i leveren, slik at man slipper daglige inntak. Vitamin A finnes i egg, ulike typer ost, smør, i norsk tran og leverpostei. Dermed har du meget sikkert en god del Vitamin A i kjøleskapet, men vær forsiktig med å ikke få i deg for mye av det gode. Leger bekrefter at det aldri er bra å spise for mye egg – en omelett om dagen er helt greit, men om du får i deg fire-fem egg hver bidige dag kan det føre til problemer med fordøyelsen og skader på leveren. Det anbefales heller ikke å få i seg for mye Vitamin A når man er høygravid, siden dette kan gi fosteret misdannelser. Vitamin A er en av naturens egne byggeblokker, derfor er det ekstremt viktig å aldri tømme lageret av dette viktige stoffet.

Vitamin B og C

Folinsyre, også kalt B9, er et veldig viktig vitamin som det kan være ganske vanskelig å innta, spesielt om man steker maten. B9 finnes i både egg, leverpostei, brokkoli, bønner, linser og ulike typer blader (spinat, grønnkål), men varmebehandling ødelegger syren raskt, derfor bør du prøve å få i deg rå grønnsaker så ofte som mulig. Vitamin C trenger dog neppe en introduksjon – de såkalte aminosyrene finnes i de fleste frukt og bær, derfor er det nærmest uhørt at nordmenn mangler disse vitaminene. Vitamin C styrker immunforsvaret, derfor er det viktig å få i seg nok frukt og bær i de kaldere vintermånedene.

Mineralervitaminer-og-mineraler-2

Kalsium er selve skjelettet vårt, derfor er det viktig at spesielt barn får i seg nok av dette mineralet. Voksne kan klare seg uten melkeprodukter, men ett glass melk om dagen er bra for barn. Andre viktige mineraler er jern og krom, som i Norge heldigvis er rimelig nok til at man ikke trenger å selge gull fra arven for å få tak i nok av de viktige sporstoffene. I U-land er dette dog mangelvare, noe som fører til feil- og underernæring.

Vitamin D og kalsium

Det sies at engelskmenn har en kronisk mangel på Vitamin D, siden de så sjelden ser sollys. Vitamin D får vi nemlig fra solen – ved hjelp av dette vitaminet blir det enklere for kroppen å ta opp kalsium og fosfor, to andre viktige byggeblokker i kroppen. Tran og fisk inneholder masse Vitamin D, derfor har nordmenn som elsker fisk sjelden mangel på dette.

Leave a Reply