Hygiene på kjøkkenet

 

Personlig hygiene

Ingenting er verre enn å komme inn på et skittent kjøkken. Hvem vil vel spise når man nesten kan kjenne duften av bakteriene? Når man nesten kan se dem til og med! Nei, et rent kjøkken er et must for de som har lager mat. Først og fremst bør vi snakke om personlig hygiene, siden det er du selsb10069452a-001v som bringer de fleste bakterier inn i huset. Hendene er de største synderne, med tanke på alt du tar i gjennom dagen. Så fort du kommer hjem bør du altså ta turen til baderommet og vaske hendene grundig med varmt vann og såpe. Det anbefales forresten også å vaske hendene mellom hver råvare du tar i når du begynner med matlagingen. Så har vi klærne – det er alltid smart å skifte til «hjemmeklær» så fort du kommer inn døren, for deretter å stue vekk «uteklærne». Bakterier bruker nemlig klærne dine som gratis transport til sin endelige destinasjonen – huset ditt. Ved å skifte klær og vaske hendene sørger du for å ikke dra skadelige virus og bakterier inn i hjemmet. Når du skal begynne å lage mat kan et forkle være en smart løsning – både for menn og kvinner. Da vil du nemlig holde klærne dine rene fra fett og annet som kan sprute opp fra stekepanna!

Rene redskaper

Har du oppvaskmaskin, er det meget sikkert at du har blitt for lat til å vaske redskapene dine selv. Greit nok, bruk oppvaskmaskinen, men skyll for all del av skitten fra knivene og fjølen før du setter dem inn i maskinen! Da blir du kvitt de største matrestene og slipper å se oppvaskmaskinen fylles opp av gamle rester (fulle av bakterier). Du bør også helst bytte redskapene når du håndterer forskjellig kjøtt. Ikke bruk samme kniv på kjøtt og kylling etter hverandre, altså og kylling kommer vi til nå.

Varmebehandling er redningen

Så fort temperaturen på maten du tilbereder er på over 70 grader celsius, dør de fleste bakterier. Derfor er det alltid lurt å holde stekepanna på helt frem til servering. Spesielt gjelder dette kylling, som alltid må stekes grundig for å unngå problemer. Det er ikke ukjent at enkelte bakterier i kyllingkjøtt er resistente mot antibiotika, derfor er det fare for salmonellaforgifting om man ikke behandler rå kylling på rett måte!

Leave a Reply