Lek på kjøkkenet

Barna kan gjerne hjelpe til på kjøkkenet fra de er ganske små. Selvsagt må de få oppgaver som passer alderen deres. Er de veldig små, bør de bare hjelpe til med lette oppgaver, før de får gradvis mer ansvar.

Er det barnearbeid?
Nei, det er ikke barnearbeid å la barna hjelpe til. Det er ikke meningen at barna skal gjøre alt. Men det er mange barn som liker å bli inkludert. De vil gjerne være mest mulig sammen med foreldrene, også på kjøkkenet, i hagen og andre steder det jobbes. Det er også viktig at barna lærer å lage mat. En dag skal de flytte hjemmefra, og hvordan skal en tenåring klare seg på hybel hvis han eller hun ikke engang kan å koke vann? Barn som har lært å lage mat hjemmefra, velger kanskje å lage mat selv også etter at de har flyttet, og da ender de opp med å spise sunnere. De som ikke kan å lage mat når de flytter, velger usunn ferdigmat på hybelen.

Joyful girl having fun with her father while cooking pastry
Når kan de begynne å hjelpe?
Barna kan gjerne være på kjøkkenet helt fra de er babyer. Da blir de vant til at matlaging er en naturlig del av hverdagen. De får også være sammen med foreldrene, i stedet for at de blir plassert i et annet rom mens foreldrene lager mat. De minste kan ligge i en barnevogn fra Britax mens de litt eldre hjelper til. Småbarn bør ikke arbeide med kniver eller kjøkkenmaskiner, men det finnes mange små oppgaver de kan utføre.
Mer matlyst
Barn som hjelper til å lage mat, får ofte mer matlyst, og de blir mindre kresne. Når de selv har bidratt til å lage måltidet, blir de stolte av seg selv, og de får mer respekt for maten. Kanskje de til og med våger å smake noe de ikke har prøvd før, bare fordi de fikk være med på kjøkkenet. Det kan også være lurt å anlegge en liten kjøkkenhage eller dyrke noen urter i potter, slik at barna kan lære seg å dyrke mat selv. Urter er også spennende krydder i maten.

Leave a Reply