Med servanten i sentrum

Servanten, eller vasken som det heter i hverdagen, har en unik funksjon i våre travle liv. Det er der du vasker hendene dine. Kunnskapen om håndvask er ikke ny. I sykdomsforebyggende historie er den mer revolusjonerende enn selv penicillinet.

Hendene våre er bort i det meste og er dermed den mest sentrale transportenheten for smittsomme sykdommer. Derfor vet vi at de skal vaskes ofte, og helst alltid etter bruk.

Av den grunn er servanten så viktig, og har en slik sentral funksjon på baderommet. Om du kommer rett fra toalettskålen eller inn etter et tilfeldig gjøremål, skal den være klar til å ta imot hendene dine.

Derfor skal den også være en viktig brikke i planene for renoveringen av badet ditt.

Sørg for at servanten er strategisk plassert

Tenk over hvor mange som skal bruke dette rommet samtidig om morgenen, og at også små mennesker enkelt skal kunne rekke opp til vasken. Den bør derfor plasseres i 75 til 90 centimeters høyde. Det bør også være god gulvplass rundt. Toalettet skal være minst 90 centimeter unna.

Så er det selve armaturen. Vet du hvordan du skal skru på for å få varmt vann? Det bør iallfall ikke bli en IQ-test for gjestene dine fordi du har kjøpt litt for avansert utstyr. Det beste er et ett-grepsarmatur som glir smidig inn i hånden på så vel høyre som venstrehendte.

Og siden vi tenker så mye på hygiene bør den være lett å holde ren. For mye krinkler kan være utfordrende for vaskekluten.

Legger vi så på en temperatursparer er du nesten i mål. Bare sjekk at utformingen på selve vasken er slik at vannet ikke spruter over kanten.

Servantskapets betydning

En god servant leveres gjerne sammen med et servantskap. Det skal være under selve servanten og utstyres med dør eller skuffesystem. Det er et fint sted for oppbevaring av reserver med såpe og andre typiske forbruksvarer til badet. Har du skuffer kan det være en god idé med grepslister i stedet for utenpåliggende håndtak. Da slipper du å stange mot dem under din daglige bruk. Finn servantskap her som lett kan tilpasses ditt øvrige baderomstilbehør.

Når du har det praktiske på plass, kan du tenke design og utseende. Velg deg én stil for hele badet, og gjennomfør den. Du behøver ikke lenger tenke at alt skal være hvitt. Med god belysning har det liten betydning om det er mørke farger.

Servanter og skap kan farges i tråd med dine øvrige valg. Det kan gjerne være svartlakkert eik. Ved hjelp av litt underbelysning gir det nærmest en trolsk stemning.

Det kan også være retro med avrundede sokler, slik overklassen i Victoriatidens England foretrakk. Du har vel sett det i historiske serier på tv? Slike antikke etterlikninger har selvfølgelig alle de moderne funksjoner vi trenger i dag, samtidig som det ser riktig flott ut.

Bare la din personlighet avgjøre ditt valg.

Leave a Reply